Wandelen

Er zijn vele mooie wandelroutes in heel het groene hart in en rond Lopikerwaard. Hieronder hebben wij er een paar voor u uitgezocht. Uiteraard zijn er meerdere routes te bewandelen. Deze zijn o.a. te vinden op websites als: Staats Bosbeheer, Route You, Struinen en Vorsen, Recreatie Midden Nederland, Happen & Stappen en TOP Route Netwerk.


Geocaching

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Maar uiteraard krijg je wel wat hulp via zaken die in de geocache listing staan zoals de geocache grootte, de geocache attributen en sommige geocache beheerders kiezen ervoor om een hint mee te geven die in Geocaching geheimschrift (ROT13) op de website staat.


In Schoonhoven (3km) kun je in de stad ook op verschillende plekken zoeken!


Lopiker Struin Route

Een echte struinwandeling langs de Lek met haar uiterwaarden en door Cabauw met haar prachtige boerderijlint. Laat je verrassen door de gastvrijheid van de bewoners en combineer je wandeling met een leuke activiteit langs de route.

 

Startpunt: TOP Schoonhoven

Lengte: 17,9 km

Duur: (5 uur)


Waterlinie ommetje Schoonhoven

Schoonhoven staat bekend als Zilverstad. U vindt er onder andere het Nationaal Zilvermuseum. Dit ommetje voert u grotendeels via de oude stadswal langs verschillende historische hoogtepunten van de vestingstad.


Klompenpad Vuylcoppad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.


Langs de Lek tussen Ameide en Schoonhoven

Deze route voert je mee langs de oevers van de Lek en door de nabijgelegen polders. Je loopt van Ameide naar Schoonhoven en op de terugweg doe je het oude vestingstadje Nieuwpoort aan. Je steekt de Lek onderweg twee keer over met een pontje.


Molenvlietroute

Een wandeling op zoek naar vergeten sporen van pompen en malen in de noordelijke Lopikerwaard, langs oude boezemkaden en verdwenen molengangen. 

De route begint bij TOP Haastrecht hier kunt u uw auto parkeren. Deze route maakt gebruik van het wandelknooppuntensysteem. U kunt de volgende knooppunten volgen:

89 - 29 - 39 - 40 - 27 - 20 - 24 - 25 - 26 - 23 - 86 - 29 - 89

 

Let op! deze wandelroute is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (1 maart t/m 1 juli)


Willige Langerak route

Deze wandelroute ligt in het "Groene Hart" van de Lopikerwaard. Bijzonder aan de wandeling is dat een gedeelte van de route door een uiterwaard loopt.