Wandelen

Er zijn vele mooie wandelroutes in heel het groene hart in en rond Lopikerwaard. Hieronder hebben wij er een paar voor u uitgezocht. Uiteraard zijn er meerdere routes te bewandelen. Deze zijn o.a. te vinden op websites als: Staats Bosbeheer, Route You, Struinen en Vorsen, Recreatie Midden Nederland, Happen & Stappen en TOP Route Netwerk.


Tussen Lek & Lopik

Rond en door het Utrechtse dorpje Lopik, gelegen vlakbij de rivier de Lek, zijn een aantal leuke wandelingen uitgezet.Ze leiden de wandelaar over de uiterwaarden langs de Lek en door natuurgebieden en landerijen tussen Lopik, Benschop en Jaarsveld. Ook een bijzonder stukje uiterwaard. Aardkundig monument de Bol, is onderwerp van een korte maar bijzondere wandeling.Op de website van wandelen en fietsen in Nederland zijn de verschillende routes te vinden.


Waterlinie ommetje Schoonhoven

Schoonhoven staat bekend als Zilverstad. U vindt er onder andere het Nationaal Zilvermuseum. Dit ommetje voert u grotendeels via de oude stadswal langs verschillende historische hoogtepunten van de vestingstad.


Klompenpad Vuylcoppad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.


Langs de Lek tussen Ameide en Schoonhoven

Deze route voert je mee langs de oevers van de Lek en door de nabijgelegen polders. Je loopt van Ameide naar Schoonhoven en op de terugweg doe je het oude vestingstadje Nieuwpoort aan. Je steekt de Lek onderweg twee keer over met een pontje.


Molenvlietroute

Een wandeling op zoek naar vergeten sporen van pompen en malen in de noordelijke Lopikerwaard, langs oude boezemkaden en verdwenen molengangen. 

De route begint bij TOP Haastrecht hier kunt u uw auto parkeren. Deze route maakt gebruik van het wandelknooppuntensysteem. U kunt de volgende knooppunten volgen:

89 - 29 - 39 - 40 - 27 - 20 - 24 - 25 - 26 - 23 - 86 - 29 - 89

 

Let op! deze wandelroute is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen (1 maart t/m 1 juli)


Willige Langerak route

Deze wandelroute ligt in het "Groene Hart" van de Lopikerwaard. Bijzonder aan de wandeling is dat een gedeelte van de route door een uiterwaard loopt.