Fietsen

Op de fiets door het Groene Hart? Met een briesje in de rug en de zon in het gezicht is het genieten geblazen! Er zijn vele mooie routes die u leiden langs mooie wateren en bezienswaardigheden, lekkere restaurantjes en gezellige café's. Hieronder staan een aantal mooie routes aangegeven, maar uiteraard kunt u zelf ook een kijkje nemen op o.a. Lopik NatuurLek, Struinen en Vorsen of Holland Cycling.  Ook kunt u zelf een fietsroute samenstellen via de Fiets Routeplanner of Fietsroute Netwerk.


TOP Salmsteke

Op recreatieterrein Salmsteke bevindt zich een Toeristisch Overstappunt. Vanaf hier kunt u mooie wandelingen of fietstochten maken. In de zomermaanden is het mogelijk om gebruik te maken van het voet-/fietsveer Lopik-Ameide.

Meer informatie over de vaartijden, tarieven en bijzondere evenementen kunt u hier vinden.


Historische boerderijenroute (25 km)

In het westelijk deel van de gemeente Lopik fietst u over de Lekdijk langs sporen van talloze dijkdoorbraken en landinwaarts langs oude weteringen waar boerderijen met kaaskelders en hoge vloedstoepen, langgerekte kavels met sloten en knotwilgen, stoomgemalen en windmolens het verhaal van duizend jaar boerenbestaan in de Lopikerwaard vertellen. 

Onderweg kunt u stoppen bij een kaasboerderij met traditionele Goudse kaas, een ijsboerderij, een natuurmuseum of een gezellig dorpscafé voor een lekkere lunch. 

 

Voor deze route is geen beschrijving online beschikbaar. Een beschrijving van de Historische boerderijenroute door de Lopikerwaard is te verkrijgen bij de 'Read Shop' in Lopik-dorp, de 'Plusmarkt' in Benschop en in het gemeentehuis in Lopik. Verkoopprijs € 2,00.


Herman de Manroute (30 km)

 De fietstocht Langs Rivierdijken en dwars door 't Onbekende Polderland voert door het landschap van Herman de Man, één van de belangrijkste streekromanschrijvers van Nederland.

Lopikerwaard van een eeuw geleden

Via het werk van streekromanschrijver Herman de Man leert u de Lopikerwaard van een eeuw geleden kennen. Herman de Man woonde een groot deel van zijn jeugd in Polsbroekerdam en Benschop. Fietsers waren er nog maar nauwelijks en het meeste verkeer vond nog plaats met paard en wagen of in schuiten op het water.

Beginnend bij de Nederlands Hervormde kerk in Lopik-dorp kijkt u door zijn ogen naar verdwenen kastelen, imposante landhuizen, sluizen en rivieren, scholen, lindelanen, kerken met kerkhoven en oude herbergen waar de jenever rijkelijk vloeide.

 

Voor deze route is geen beschrijving online beschikbaar. 

Een beschrijving van de Herman de Manroute en bezienswaardigheden onderweg is verkrijgbaar bij bij de 'Read Shop' in Lopik-dorp, de 'Plusmarkt' in Benschop en in het gemeentehuis in Lopik.

Verkoopprijs € 2,00.


RC Lopikerwaardroute (45 km)

Het begin- en eindpunt is Jachthaven Marnemoende. De route voert door IJsselstein naar Oudewater, Linschoten en Montfoort.

 

Langs deze route fietst u langs restaurantjes, de welbekende grote zendmast van Lopik en o.a. ook door Oudewater. Oudewater was in de zestiende en zeventiende eeuw een belangrijke producent van touw. De omgeving produceerde daartoe de grondstof hennep. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag Geelbuiken, omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Oudewater heeft nog steeds een touwfabriek en een touwmuseum. De touwfabriek, G. van der Lee, is zelfs het oudste nog bestaande familiebedrijf van Nederland. Het stamt uit 1545.


Racefietsroute voor heren in het Groene Hart (80 km)

Start- en eindpunt is fort Maarsseveen, Herenweg 3, Maarsseveen.

Het verdedigingswerk (zie foto) is aangelegd tussen 1880 en 1881. Vanaf het dak van Fort Maarsseveen is het uitzicht over de omgeving fantastisch: in het noorden polderlandschap, in het zuiden en oosten de bosschages en waterpartijen van de Maarsseveense Plassen. Het fort zelf is niet toegankelijk, maar het terrein is een prettige, groene plek met bankjes, picknicktafels, een goed onderhouden slotgracht en de trap naar het dak van het fort. Langs deze lange route ziet u o.a. vele molens, slot Zuylen, kasteel Gunterstein en Nijenrode. 


Happen & Trappen - De gouden eeuw (42 km)

De Gouden Eeuw Driehoek is een fietstocht van ongeveer 42 kilometer, verdeeld over 4 etappes. De route combineert cultuur en heerlijke gerechten tot een perfect dagje uit.

 

Arrangement (prijs: € 35,95 p.p.)

Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:

  •  Ontvangst met koffie/thee en gebak bij Restaurant Lekzicht.
  • Een bezoek aan Museum Gouda (van 12.00 tot 13.30 uur)
  • Heerlijke lunch bij De Koffiefabriek
  • Nagerecht bij Brasserie Joia
  • Afsluitend drankje bij Restaurant Lekzicht
  • Een mooie fietsroute met bezienswaardigheden onderweg en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Van Schoonhoven naar Gouda (50 km)

Deze fietsroute laat u kennismaken met het herbestemde erfgoed in Schoonhoven, Haastrecht en Gouda.

De route start in Schoonhoven waar u de rijke zilvergeschiedenis ontdekt.

Via het kronkelende riviertje de Vlist fietst u naar Haastrecht en Gouda. In historisch Gouda maakt u kennis met vele interessante herbestemde gebouwen, zoals een voormalig weeshuis en een oude elektriciteitsfabriek.

Via de groene polders van de Krimpenerwaard fietst u terug naar Schoonhoven.